Onboarding 2 - bg

Уважаеми господине/госпожо,

В настоящото електронно писмо ще Ви обясним какво да направите, когато имате нужда от медицинска помощ.

Достъп до медицински грижи в Нидерландия

Първо и най-важно: Ако има опасност за живота Ви, обадете се на 112. Във всички останали случаи първата Ви точка за контакт, когато имате нужда от лекар в Нидерландия, е общопрактикуващ лекар (ОПЛ или huisarts на нидерландски). Общопрактикуващият лекар ще се опита да Ви лекува сам, ако е възможно. Ако е необходимо, ще бъдете насочени към друг доставчик на грижи или болница. За да намерите ОПЛ във Вашия район, посетете нашия уебсайт. 

 

 Descărcați broșura GP

 

Какво да носите при Вашия ОПЛ

Когато посещавате ОПЛ, уверете се, че носите лична карта и BSN със себе си. Вашият ОПЛ ще се нуждае от тези документи, за да провери дали сте здравно осигурени. Вашата здравна застраховка HollandZorg покрива посещенията при ОПЛ.

 

Искане за възстановяване на разходи за здравни грижи

Понякога Вашият доставчик на грижи ще поиска да платите сами за грижите, които предоставя. Ако това се случи, можете да поискате възстановяване на разходите, като изпратите фактурата чрез My HollandZorg или приложението HollandZorg. Ако искането Ви е основателно, ние ще преведем парите обратно във Вашата банкова сметка. Моля, уверете се, че сте регистрирали своя IBAN в My HollandZorg (в „My details” (Моите данни), за да знаем къде да прехвърлим възстановените средства.

 

Изтеглете приложението HollandZorg

 

Медицинско обслужване в чужбина

Пребивавате ли в чужбина? В този случай медицинските грижи, които получавате във Вашата страна на пребиваване, също се покриват от Вашата застраховка HollandZorg. За да имате право да използвате тази услуга, трябва да можете да представите формуляр S1 от застраховател във Вашата страна на пребиваване. С влизане в My HollandZorg този формуляр може да бъде изпратен по електронен път на този застраховател. В My HollandZorg има опция за изтегляне на формуляра S1. Вашето семейство (съпруг/съпруга и/или деца) живее ли все още във Вашата страна на пребиваване? Съществуват възможности да застраховате членове на Вашето семейство. Научете повече на нашия уебсайт.
 

Искате ли да научите повече?

Не намерихте това, което търсите? Можете да се свържете с нашия център за обслужване на клиенти (на нидерландски и английски език) чрез вариантите за контакт по-долу.

С уважение,

Berry Huizing
Директор „Продажби“
HollandZorg

Вашият свързан номер:<see e-mail>
Този номер ще Ви е необходим за еднократна регистрация в My HollandZorg, където ще намерите Вашата полица, цифрова ЕЗОК и друга информация.